top of page

Mutlu bir hayat için, hobini keşfet!

Güncelleme tarihi: 21 Şub 2022

Günlük koşturmaca içerisinde çoğunlukla kendimizi bile unutuyor ve günlerin nasıl geçip gittiğini fark edemiyoruz. Sabah kalkıyor, işe koşuyor, iş yerinde bir çok konuya odaklanıyor, işten çıkınca ev, çocuklar, sorumluluklar arasında kendimize zaman bulamıyoruz. Sonunda “Yeter artık!” dediğimiz noktaya geldiğimizde ise bazen sağlığımızı kaybetmiş bazen de depresif bir duygu durumuna girmiş oluyoruz. Sonuç olarak hayattan zevk almayan hatta neden yaşadığını bile sorgulayanların sayısı hiç de az değil. Sen de bu kişilerden isen, bedenini, ruhunu ve duygularını dengelemek için, dinginlik kazanmak için bir hobiyi hayatına sokabilirsin.


2010 yılında Kansas, Pittsburgh ve Texas’ta yer alan üniversitelerden oluşan bir araştırma ekibi kanser, solunum yolu hastalıkları, artirit gibi çeşitli hastalıkları olan 1399 kadın ve erkek katılımcı ile yaptıkları çalışmada, hobi sahibi olmanın kişinin genel sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdı. Aldıkları sonuçlara göre hobisi olan ve düzenli olarak hobisi ile ilgilenen yetişkinlerin stress hormonlarındaki azalma sayesinde genel sağlığında düzelme olduğu, daha iyi uyku uyuyabildikleri, daha az stress yaşadıkları, daha mutlu oldukları ve daha fazla arkadaş edinebildikleri bulunmuştur.


Çocukluğunuzu hatırlayın. En huzurlu ve mutlu olduğumuz zamanların, oyun oynadığımız, bize keyif veren şeyleri yaptığımız anlar olduğunu hepimiz hatırlarız hatta o günlerimizi özleriz. İşte özlediğiniz o anları bugün tekrar yaşamak için sadece bir hobinizin olması yeterli. Çünkü hobinizle uğraşmanın size mutluluk ve huzur kazandıran pek çok faydası var.


Hobinizin olması herşeyden önce kendinize zaman ayırmanızı sağlar. Kendinize ayırdığınız bu zamanda hobinizle ilgilenirken hem kendinizle başbaşa kalabilir hem de kendiniz için bir şey yapmış olursunuz. Tüm bunlar öz değer duygunuzu artırır. Öz değer duygunuzun artması ise hayatın koşturması içinde kendinizi daha fazla düşünmenizi, kendinizi önceliklendirebilmenizi ve bu sayede hayatınızı yeniden şekillendirebilmenizi sağlar.


Hobinizle uğraşmak zihninizi dinlendirmenize de yardımcı olur. Hobinizle meşgul olduğunuzda, bir çok düşünce arasında gezinen ve yorulan zihniniz tek bir yere odaklanır ve bu sayede dinlenir. Hobinizle uğraşırken sadece ona konsantre olur ve diğer tüm düşünceleri bir kenara bırakabilirsiniz. Geçmişe ve geleceğe ait düşünceler arasında yorulan zihniniz tek bir konuya odaklanabilir, bu sayede sakinleşip dinginleşebilir ve dinlenebilir. İşte bu da zamanla sizin odaklanma, önceliklendirme, karar verme, gibi becerilerinizin gelişmesine yardımcı oluyor ve zihniniz eskisi kadar yorulmaz.


Bir hobiye sahip olmanın diğer bir faydası ise hobiniz sayesinde kendinize zaman ayırdıkça hayata, olaylara ve kişilere karşı daha olumlu bir bakış açısı kazanmanızdır. Kendinizi önceliklendirdiğiniz ve kendinize zaman ayrıdığınız için öz değer duygunuz arttıkça, kendinize kızgınlıklarınız ve kendinizi suçlamalarınız azalır ve diğerlerine de daha olumlu yaklaşabilir hale gelirsiniz. Kendisiyle barışabilenler, diğer herkesle ve her durumla barışık olmayı da başlatabilir.


Hobinizle uğraşmak sizin duygusal olarak daha iyi hissetmenize yardımcı oldukça, iyileşen duygu durumunuz bedeninize ve sağlığınıza da yansır. Hobileriniz sayesinde olumlu ve neşe dolu bir bakış açısı geliştirdikçe, cildinizden sindirim sisteminize, kalbinizden bağışıklığınıza kadar tüm bedeniniz fiziksel bir iyileşme yaşar.


Hobinizle uğraşmak yeni fikirler bulmanıza, durumlar karşısında daha geniş bir bakış açısına sahip olmanıza ve daha yaratıcı olmanıza da yardımcı olur. Hobinizle uğraşırken odaklanma beceriniz geliştikçe, zihniniz dinginleşir, sakinleşir ve yaratıcı fikirlerinize, yenilikçi düşüncelerinize yer açılır. Bu sayede konu ve sorunlarınıza daha kolay çözümler üretebilir, her durumda büyük resmi kolayca görebilirsiniz. Kısacası hobi sahibi olmak ve hobinizle düzenli olarak ilgilenmek hem duygusal, hem ruhsal hem de fiziksel olarak iyileşmenizi, şifalanmanızı sağlar.


Hobi sahibi olmanın tüm bu faydalarına rağmen size mutlu eden hobinizin ne olduğunu hala bilmiyorsanız şimdi gözlerinizi kapatabileceğiniz sakin bir yere geçin. Rahat edeceğiniz ama uyumayacağınız şekilde oturun ya da uzanın. Sakin ve sizi rahatlayan bir müzik açabilirsiniz. Gözlerinizi kapatıp tüm bedeninizi rahat bırakın, tüm bedeninizin gevşemesine izin verin. İyice gevşediğinizi ve rahatladığınızı hissettiğinizde çocukluğunuzu getirin gözünüzün önüne. Çocukluğunuza izleyici olun. Çocukluğunuzu dışardan bakan birisi gibi izleyin. O halinize hiç müdahele etmeyin. Ardından çocukken en mutlu olduğunuz anları hatırlayın. En mutlu olduğunuz, her şeyi unutup sadece yaptığınız şeye, oynadığınız oyuna odaklandığınız anlarınızı hatırlayın. Sadece izleyin o hallerinizi. Mutluluğunuzu izleyin. Her şeyi unutup en sevdiğiniz, en keyif aldığınız şeyi yapan ya da oynayan halinizi izleyin. O mutluluğu ve başka herşeyi unutmanın ne demek olduğunu hatırlayın. Şimdi o anlarda ne yaptığınızı, nelerle ilgilendiğinizi görün. Ne ile uğraşırken ya da ne yaparken mutlusunuz ve diğer herşeyi unutuyorsunuz. İşte o her ne ise sizin bugün hayata geçireceğiniz hobiniz o ya da onunla ilgili. Örneğin, sokakta çamurda debelendiğinizi, çamurdan kale yaptığınızı görüyorsanız, bugün hobiniz seramik ya da heykel olabilir. Bebeğinize elbiseler giydiriyorsanız, bugün hobiniz dikiş dikmek, örgü örmek ya da moda çizimleri yapmak olabilir. Mutlu olduğunuz o anlarda resim yaptığınızı görüyorsanız, bugün hobiniz resim, graffiti, kara kalem, vs olabilir. Kendinizi birşeyleri kesip birleştirirken ve ortaya yepyeni bir şey çıkarırken görüyorsanız, lego ya da maket yapımı hobiniz olabilir.


Çocukluğunuza izleyici olarak hobinizi keşfettiyseniz ya da zaten biliyorsanız ama başlamayı bugüne kadar ertelediyseniz, bu yazıyı okuduktan hemen sonra küçük de olsa bir adım atın. Bir kursa kaydolabilir, bir gruba üye olabilir ya da hemen şimdi malzemelerinizi satin alabilirsiniz. Hadi artık kendini erteleme ve hobini şu an hayata geçir!




68 görüntüleme0 yorum
bottom of page